Logo Onder de Boom

Het dorpshuis van Graft

Grafter ijsclub

31 januari 2019

Hierbij de eerste nieuwsbrief van het seizoen 2018-2019.
Dit seizoen, zoals alle andere, is begonnen met de jaarvergadering op 30 november 2018. We zaten met een klein bestuur, voor een deel door een griepepidemie! Gelukkig was de belangstelling goed onder de leden, er waren er 74 aanwezig.

Terugblik 2018
Afgelopen winter is wel erg laat ingevallen. Nog nooit hebben we zo laat in het jaar op het ijs gestaan en verschillende activiteiten kunnen organiseren, zie het verslag op de website.
Al met al financieel een positief resultaat. Ook hebben we het afgelopen jaar een flinke toename van het aantal leden gehad!

Bestuur
We hebben Patrick Veul en Margreth Schep verwelkomd in het bestuur. Lillian Stoop is afgetreden en ze is bedankt voor jaren inzet voor onze vereniging! Als het nodig is blijft ze beschikbaar voor hand- en spandiensten. Dat aanbod nemen we meteen aan want als het er echt om gaat hebben we veel vrijwilligers nodig!

Weerspreuk als afsluiting
Als bij de stratenmaker de ijspegels hangen aan z’n takken, zal de vorst snel de grond in zakken.

Na de vergadering heeft Kees Scholten originele toepasselijke (wintersport)vragen bedacht en het spel ‘Petje op-af’ gepresenteerd. Cor Smit is er met de prijs vandoor gegaan. Daarna nog een paar potjes kienen. Wederom hebben we een komische bijdrage voorgeschoteld gekregen van onze vroegere secretaris Evert-Jan Smit over o.a. ‘nooit vertelde verhalen’ van Ard Schenk en ‘zoekende jeugd naar een hangplek’.

2019
De website www.opgraft.nl waar wij onderdeel van zijn krijgt een facelift. We hopen binnenkort het resultaat te presenteren.
Tot nu toe wil het nog niet erg winteren. Maar de kou zit dichtbij! Nog een week kwakkelen met wat sneeuw en dan gaat het vanaf 10 februari vriezen. Eerst sneeuw en dan vorst. Met sneeuwdek vriest het ’s nachts harder, zo heeft gastspreker Jan Visser ons jaren terug wijs gemaakt.
Het bestuur is vorige week bij elkaar geweest, er zijn ideeën genoeg! Waarschijnlijk hebben we niet zo heel veel vorst nodig voor een ijsbaan op Graft. Daarover later meer!
Als we géén ijsperiode krijgen, gaan we op 24 februari met de kinderen van onze leden naar de ijsbaan in Alkmaar. Ouderen mogen ook mee hoor! Zet het alvast in de agenda! Nadere info volgt.
We hebben twee nieuwe priksleeën gekocht. Als het een beetje meezit kunnen we die dit jaar gebruiken.

Na de winter organiseren we weer eens balgooien op straat, dit jaar tijdens de Grafter Kermis. Eind juni/begin juli is er weer een vaartocht samen met de Rijper Eksters.

 

9 maart 2018

We kunnen terugkijken op een mooie ijsperiode en hebben gelukkig weer eens ijsactiviteiten kunnen organiseren!

De winter heeft lang op zich laten wachten. Op zondag 25 februari schaatsen op de ijsbaan gepland. Maar in de week daarvoor kondigde zich opeens de Russische Beer aan, erg koud weer met een harde oostenwind vanuit Siberië!

Het schaatsen op de baan werd daarom geannuleerd en we zijn gaan duimen voor een mooie ijslaag op de sloten.

Volgend plan was om woensdagmiddag 28 februari met de kinderen te gaan schaatsen op natuurijs. Alle hoop op de Meersloot want deze lag in de luwte en die was goed dichtgevroren. Door net niet genoeg vorst was dat toen onverantwoord en hebben we dat uitje ook moeten annuleren. Door de harde wind waren er ook geen andere natuurijsbanen geopend.

Geen zicht op toertochten deze ijsperiode door erg veel windwakken die zelfs steeds groter werden, ondanks nachten achter elkaar nachtvorst tussen  de -5 en -10 graden.

Maar.. woensdag werd er al geschaatst op de sloot achter de Raadhuisstraat en hebben we besloten om op het allerlaatste moment de dag erop prikslee-wegstrijden te organiseren.

Donderdagmorgen is er verlichting aangebracht en een baantje klaargemaakt. Op vrijdag en zaterdagavond kon er geschaatst worden op de verlichte baan Meersloot.

 

Priksleewedstrijden op donderdagavond 1 maart 2018

Ontzettend koud weer met harde oostenwind en gelukkig achter de Raadhuisstraat in de luwte onder leiding van onze starter Cor.

Er waren 7 kinderen en 19 volwassenen op afgekomen.

Uitslagen kinderen:

 1. Lenn Smit
 2. Priya den Hollander
 3. Finn Smit

Vanwege de kou meteen na afloop op het ijs de prijsuitreiking gedaan

De winnaars kregen een tegoedbon voor de Walvis en alle kinderen kregen een zakje snoep van ‘het kleinste winkeltje’, gesponsord door Jaap Klaver.

 

Uitslag volwassenen Mannen:

 1. Nick Stoop
 2. Kees Klinkhamer
 3. Sabrino Forster

 

Bij de vrouwen:

 1. Patricia Hooijberg
 2. Jacqueline Oudejans
 3. Evri van Staveren

 

Na afloop opwarmen en prijsuitreiking in dorpshuis “Onder de Boom”. Winnaars kregen een Graftertje en de wisselbeker. Voor het laatst in 2012/13 gehouden. Toen waren Bas Oudejans en Geeske Glorie (2 jaar achter elkaar) de beste.

 

Balgooien voor de jeugd op vrijdagmiddag 2 maart 2018

Er stonden ondanks de ijzige kou nog 17 kinderen om in te schrijven.

Na twee rondjes balgooien werden er nog 3 groepen gemaakt: De winnaarsgroep, de net niet winnaarsgroep en de verliezersgroep. Zij hebben allemaal nog een rondje gegooid en van elke groep wonnen de beste drie een medaille. Er was gezorgd voor warme chocomel tussen de rondjes door.

Uitslagen:

Winnaarsgroep:

 1. Finn Smit
 2. Lenn Smit
 3. Priya den Hollander

 

Net niet winnaarsgroep:

 1. Joep Veul
 2. Tristen de Jongh
 3. Evy de Wildt

 

Verliezersgroep:

 1. Kiki van Tiel
 2. Luna Schipper
 3. Mila Stevens

 

Balgooien volwassenen op zaterdag 3 maart 2018

Na nog een nachtje met redelijke vorst en op zaterdag 3 maart overdag een temperatuur van rond het vriespunt konden we gaan balgooien. Dit keer niet achter de Grafterbaan vanwege de wakken (en de koude wind) maar achter de Raadhuisstraat en de Groeneweg. We hebben drie nieuwe rondjes uitgezet en dat ging uitstekend!

Met een zeer grote opkomst (ongeveer 100 deelnemers) werd het een super gezellige middag, waarvan tot in de avond nagenoten (en nagegoten) werd in ons mooie dorpshuis.

De winnaars van het balgooien 2018 zijn:

Bij de mannen:

 1. Steef Spekken
 2. René Boots
 3. Herman Hoek

 

Bij de vrouwen:

 1. Nisette Mensink
 2. Sharon Bodaan
 3. Laura Draaijer

 

Steef en Nisette kregen de wisselbekers, die al heel wat jaartjes stonden te verstoffen. In 2013 waren voor het laatst balgooiwedstrijden. Toen waren Nico Ridder en Laura Draaier de winnaars.

 

We willen iedereen bedanken voor de leuke reactie’s! Dank voor:

 • sponsoring van Jaap Klaver en Han de Vries.
 • Piet en Jaqueline Stoop, Marcel en Joke Rijser voor de gastvrijheid ivm gebruik van het erf en schuur
 • Dorpshuis Onder de Boom voor het gebruik van de ruimte

 

Zie voor een paar foto’s hieronder. Alle foto’s en filmpjes worden verzameld en later te zien op de website en gaan we laten zien op de jaarvergadering.

 

GEVRAAGD:

 • Oude metalen fluitketels (voor curling)
 • Foto’s en filmpjes van (onze) ijsactiviteiten

Neem contact op via de website, mail of app.